Spiervezels?

fit20

Als je fit20 doet heb je vast weleens gehoord van spiervezels. Maar wat zijn dat eigenlijk precies...spiervezels? Ons lichaam heeft verschillende soorten spiervezels. Die komen voor in het zogenaamde dwarsgestreepte spierweefsel. Deze skeletspieren vallen onder directe controle van wat jij wil. Je gebruikt deze spieren om te bewegen en voor je houding. Dwarsgestreept spierfweefsel bestaat uit spiervezels.

Spiervezels worden aangestuurd door zenuwen die signalen van de hersenen naar de spieren geleiden. De samenwerking tussen zenuw en spiervezels noemen wij motor units. Die komen in twee smaken: groot en klein.

Motorunits vinden wij terug in de spiervezels waarvan er maar liefst 4 smaken zijn: type 1, type 2a, type 2ab en type b. In spiervezeltype 1 vinden we de kleinste motorunits en in type 2b de grootste. In tegenstelling tot bijna alle andere vormen van training en sport gebruik je tijdens de fit20 training alle spiervezeltypes. Je begint bij type 1 en via ordelijke recrutering eindig je met 2b.

Dit is één van de redenen waarom wij de fit20 training een totaal-training noemen. Heb je vragen over spiervezeltypes of motorunits? Stel ze op onze facebook pagina!