Waarom fit20 zo ongelooflijk goed voor je immuunsysteem is

fit20

Net zoals alles in ons lichaam wordt ons immuunsysteem geboren, het groeit op, doet ervaring op, raakt op zijn piek en wordt dan (langzaam of sneller) oud. Een ouder wordend immuunsysteem doet vaak twee dingen niet zo goed.

Het werkt te hard én het werkt niet hard genoeg. Hoe zit dat? Naarmate je ouder wordt loop je meer kans op het ontwikkelen van wat in de wetenschap inflammaging genoemd wordt. Inflammation is het Engelse woord voor ontsteking. Aging betekent ouder worden.

Samengevoegd duidt inflammaging op de chronische, laaggradige, steriele ontsteking die zich op oudere leeftijd ontwikkelt en die het proces van biologische veroudering versnelt en welvaarts- en ouderdomsziekten verergert én vatbaarder maakt voor pathogenen zoals virussen en bacteriën.

Het immuunsysteem werkt bij inflammaging te hard op een verkeerde manier. Vergelijk het met vuilnismannen die niet alleen het vuil meenemen maar terwijl ze dat doen overal tegen opbotsen en schade toebrengen.

Tegelijkertijd wordt een verouderend immuunsysteem minder effectief in het opsporen en bestrijden van pathogenen zoals virussen en afwijkende cellen. Het immuunsysteem doet dit onder meer met Natural Killer Cells. Deze cellen sporen pathogenen en afwijkende cellen op. Met een afwijkende cel maken zij korte metten en voor het bestrijden van pathogenen roepen zij hulptroepen in.

Bij een ouder wordend immuunsysteem werken de Natural Killer Cells minder goed en nemen zijn in aantal af. Ook andere meer specialistische killer cells zoals T-cellen nemen af naarmate het immuunsysteem ouder wordt. Dit proces wordt immunosenesence genoemd.

Dat klinkt allemaal niet zo goed natuurlijk. Want iedereen wordt ouder. Moeten we een aftakelend immuunsysteem dan maar accepteren? Driedubbel nee! fit20 is namelijk een wondermiddel dat het immuunsysteem verjongt! Het weer een beetje opfrist én juist ook een beetje kalmeert. Hoe werkt dat?

Ook hier weer spelen die myokines een glansrol. Er zijn 4 myokines bekend die het proces van inflammaging tegen gaan. Voor geinteresseerden: IL6, IL7, IL15 en LIF. Deze myokines verbeteren de functie van nog een immuunspeler, de macrofagen. De verouderde macrofaag doet het net een beetje verkeerd. Ze bevorderen ontstekingen in plaats van die te remmen. De 4 myokines buigen dat weer de goede kant op, van ontstekingsbevorderend naar ontstekingsremmend.

Deze myokines zorgen er ook voor dat het zgn. witte vet afneemt. Dit is belangrijk omdat vet- en spierweefsel elkaars concurrenten zijn. Energie gaat óf naar vet óf naar spieren. Wit vet zet het gaspedaal op ontstekingen en spieren zette daar de rem op. Hoe minder wit vet hoe minder chronische ontstekingen.

Ook zorgen deze myokines ervoor dat het bestaande witte vet minder ontstekingsbevorderende stoffen afgeeft. Tesamen zorgt dit voor afname van inflammaging.

Dezelfde myokines die anti-inflammaging werken zorgen er ook voor dat de Natural Killer Cells weer beter gaan functioneren. Het vermogen van deze cellen om pathogen en afwijkende cellen op te sporen wordt door deze myokines herstelt. Ook neemt het aantal Natural Killer Cells en het aantal T cellen toe.

Waarom fit20 een wondermiddel is? Omdat fit20 anti-inflammaging én anti-immunosenesence is. Dat zorgt voor een gebalanceerd en robuust immuunsysteem.

En hoe zit het met het effect van fit20 op jongere fit20-ers? Helemaal goed. Na een fit20 sessie komen de T-cellen en de Natural Killer Cells in super-actie. Ze gaan extra goed patrouilleren om virussen en andere pathogen op te sporen en onschadelijk te maken.

Na de fit20 training is het voor iedereen goed om te zorgen voor rust en herstel. Lekker vroeg naar bed! De rest van de week is low intensity activiteit zoals wandelen, fietsen, golf of niet al te intensieve pleziersport een mooie aanvulling.